Wednesday 13 June 2012

AyAm pERcik de' bOmB


Lunch today... ayam percik vs kelate yg telah dijawakan
hahaahahahaha... mcm jht je bunyi nye kn...
resepi ni bljr dr MIL, tp aku pandai2 sndiri je mengubah nye...
xsyok xde pds2 cili api rasenye...

the making of "Ayam Percik"

 tadaa... dh siap utk di ngap3 =p


~ ~ resepi ~ ~

Ayam (i guna bhgn peha 2 belah) lumur dgn garam, kunyit, bwng pth dn halia
perap dlm 1/2 jam dn bakar
~ utk kuah ~
3 ulas bawang putih *
2 biji bawang besar *
1cm halia *
2 btng serai *
cili kering ( ikut tahap kepedasan masing2) *
cili api 4biji * 
santan 1biji
garam 
gula
asam keping 1
( bhn2 yg bertanda * sila blend ok )

cara2 memasak : tumiskan bhn2 yg bertanda * dgn sedikit minyak hingga naik bau, kemudian masukkan garam, gula, asm kpng dan santan. perisakan dgn grm dn gula, msk sehingga kuah nye pekat...

1 comment: